Situație Tragică în Belarus! Zeci de mii de oameni au protestat în stradă după realegerea controversată a președintelui Aleksandr Lukașenko

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă joi seara în Belarus pentru a manifesta împotriva represiunii violente a mişcării de protest declanşate de realegerea controversată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Victoria lui Aleksandr Lukaşenko la ultimul scrutin prezidenţial din Belarus a adus cu sine o situație extrem de tumultuoasă, generată de represaliile violente ale forţelor de securitate împotriva manifestanţilor ce contestă rezultatele alegerilor.

Rezultatele oficiale l-au dat drept câştigător, cu 80%, pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Nu este greu de înţeles de ce Lukaşenko, la putere din 1994, este numit ultimul dictator al Europei. Și-a scandalizat compatrioţii refuzând să impună restricţii pentru a combate efectele COVID-19 și i-a sfătuit doar să bea vodcă și să meargă la saună pentru a se păzi de coronavirus.

Liderul din Belarus s-a confruntat cu o novice în politică, Svetlana Tihanovskaia, care a atras mulţimi nemaivăzute până acum în mitingurile sale de campanie, invitându-i pe belaruşi să voteze în masă împotriva şefului statului cu scopul de a face falsificările electorale mai dificile.

De duminică și până în prezent au fost arestate peste 6.700 de persoane şi de atunci au fost raportate numeroase cazuri de tratamente violente şi tortură aplicate persoanelor deţinute. De asemenea, cel puțin două persoane au fost ucise de forțele de ordine.

Autorităţile din Belarus au anunțat însă că au eliberat peste 1.000 de persoane arestate în timpul protestelor reprimate violent.

Parteneri