Spionul din Telefon! Cum îți dai seama că telefonul tău sau calculatorul este spionat. Iată cele mai frecvente comportamente

Când ne gândim la spionarea telefonului mobil sau auzim vorbindu-se despre acest subiect, de obicei, credem că poate fi riscant doar pentru cineva care este o celebritate, un om de afaceri de succes, un politician sau altcineva celebru.

Majoritatea aplicațiilor spionează următoarele date de pe telefonul mobil:
Locația voastră accesând GPS-ul.
Apelurile și conversațiile.
Unele aplicații de spionaj vă pot accesa textele și chaturile și pot monitoriza orice comunicați.

Detectarea unui posibil spionaj pe telefonul mobil nu este atât de complicată. Trebuie doar să fiți un pic atenți la comportamentul telefonului mobil. Dacă observați ceva neobișnuit sau vreo activitate pe care poate nu ați făcut-o, este posibil să fi devenit o victimă a spionajului. Iată semnele care indică faptul că telefonul vostru a fost hack-uit.

Zgomot sau sunete ciudate în apeluri

În urmă cu ceva timp, atunci când predominau rețelele analogice, oamenii erau obișnuiți cu sunetele ciudate care apăreau în timpul unei convorbiri telefonice. Uneori, vocea celuilalt se auzea îndepărtat sau avea ecou.

Dar aceste probleme nu sunt comune rețelei digitale din zilele noastre. Așadar, dacă observați un astfel de lucru neobișnuit în timp ce vorbiți la telefon, există posibilitatea ca acele convorbiri să fie ascultate.

Performanța compromisă a bateriei

Un alt indiciu care poate duce cu gândul că telefonul este urmarit se referă la bateria care are o autonomie foarte scăzută. Această scădere a performanțelor bateriei se datorează monitorizării continue și transmiterii datelor către hackeri. Prin urmare, bateria este consumată mai rapid decât în mod normal, chiar daca telefonul nu este utilizat.

Desfășurarea activităților de telefon mobil chiar și atunci când este în idle / repaus

Observați că unele aplicații continuă să ruleze pe telefonul dumneavoastră, chiar dacă acestea au fost oprite manual? Auziți sunete neobișnuite sau experimentați un comportament ciudat de iluminare a ecranului? Dacă răspunsul dvs. este „da”, trebuie să fiți prudenți cu privire la posibilele spionări.

Telefonul necesită mai mult timp pentru a se închide

Când opriți telefonul mobil, toate aplicațiile și activitățile proceselor încep să se închidă treptat. Durează puțin și apoi telefonul mobil se oprește. Vați obișnuit cu timpul normal de închidere completă a dispozitivului.

Cu toate acestea, dacă observați că se închide mai greu, este posibil să fiți o victimă a spionajului. Dacă telefonul dvs. transmite date unei alte părți, atunci va trebui mai întâi să se finalizeze această acțiune înainte ca telefonul să se oprească complet.

Astfel că, este nevoie de mai mult timp decât de obicei pentru a se opri. Veți observa în principal acest comportament după un apel, e-mail, text sau după ce ați navigat pe web.

Încălzirea telefonului atunci când nu este utilizat

Dacă nu ați mai folosit telefonul mobil de ceva vreme și totuși îl găsiți cald când îl luați, evident este o problemă. Această încălzire a telefonului se datorează utilizării constante de resurse precum încărcarea procesorului care duce automat și la descărcarea în mod constant a bateriei, care la rândul ei se încinge. Această problemă poate fi atribuită unei aplicații care vă spionează în mod constant.

Creșterea consumului de date mobile

Orice spyware care rulează pe telefonul mobil va epuiza cu siguranță datele mobile. Dacă observați o utilizare în exces, lunară a datelor mobile de către telefon, ar fi bine să verificați ce aplicații aveți instalate și să resetați telefonul din fabrică.

Dacă găsiți o aplicație care rulează pe telefon, care nu este disponibilă în Apple Store, este posibil ca aceea să fie de tip spyware! Din fericire, eliminarea unor astfel de aplicații de pe iPhone este mult mai ușoară în comparație cu Android. Dacă deții un iPhone trebuie doar să actualizați versiunea iOS și toate aplicațiile inutile sau aplicațiile terțe vor fi dezactivate. Simplu, nu-i așa?

Blocați telefonul mobil cu o parolă, cu amprentă sau cu recunoașterea facială

Majoritatea programelor spyware, este suficient să fie instalate manual pe telefonul mobil o dată. Așadar, de ce să să oferiți această șansă oricui, blocând telefonul mobil?

O greșeală des întâlnită, pe care o facem majoritatea dintre noi, este că ne lăsăm gadget-urile neprotejate. În acest fel, este mai ușor pentru oricine să ne folosească telefonul mobil, tabletele sau alte dispozitive, fără știrea noastră.

Deși vă va deranja un pic când introduceți parola de fiecare dată atunci când utilizați telefonul mobil, este totuși mult mai bine decât să fiți victima unui hacker. Dar sa nu uităm că unele telefoane au cititoare de amprente și recunoaștere facială, astfel deblocarea lor va fi mult mai comodă pentru utilizator. De asemenea, nu uitați să activați blocarea automata la 30 de secunde din meniul telefonului, astfel dacă lăsați telefonul undeva, fara sa blocați ecranul, acesta se va bloca automat.

Nu ignorați instalarea unui antivirus pe telefonul mobil

La fel ca PC-ul, smartphone-ul este, de asemenea, vulnerabil la viruși. Dar majoritatea dintre noi ignorăm instalarea unei astfel de soluțiii.

Când cumpărați un smartphone nou, veți avea mai multe aplicații preinstalate pe acesta, cum ar fi aplicațiile de social media. Dar este puțin probabil să găsiți un antivirus deja instalat.

Dezactivați conectivitatea Bluetooth și evitați Wi-Fi-urile publice

Am fost întotdeauna avertizați despre epuizarea bateriei în timp ce folosim Bluetooth. Cu toate acestea, ignorăm aceast avertizment și menținem conexiunea Bluetooth pornită pe dispozitivele noastre.

Păstrând Bluetooth-ul telefonului pornit, acesta permite ca toate dispozitivele, aflate la o distanță de 10 metri de dispozitivul vostru, să stabilească o conexiune cu acesta. Dacă aveți un bluejacker undeva în jurul vostru, atunci conectivitatea dvs. Bluetooth disponibilă este o notă binevenită pentru el!

Conexiunile Wi-Fi publice disponibile gratuit ne atrag pe toți, mai ales dacă suntem turiști în altă țară. Cu toate acestea, respectivele rețele prezintă un risc ridicat pentru securitatea smartphone-ului nostru.

În primul rând devenim vizibili pentru toate dispozitivele conectate la aceeași rețea. În plus, conexiunea Wi-Fi obișnuită face ca dispozitivul vostru să fie vulnerabil la orice tip de atac. Un hacker se poate conecta rapid cu dispozitivul de la distanță și vă poate accesa informațiile. Dar totuși cum puteți fi în siguranță pe un Wi-Fi public? Puteți face acest lucru printr-un VPN, precum Tunnel Bear sau ExpressVPN.

Actualizați-vă sistemul de operare

Mențineți software-ul dispozitivului actualizat instalând mereu ultimă actualizare. Actualizările software pot fi deranjante și sunt trecute cu vederea de către mulți utilizatori, însă este recomandat să le faceți. Desigur că sunt unele actualizări care afectează performanțele dispozitivului, însă ele sunt reparate rapid de către producător.

Dacă utilizați un telefon vechi sau produs de către un brand de „carton” acestea nu au actualizări ale sistemului de operare, astfel sunt ținte sigure pentru hackeri. Vă recomandăm, pe această cale, să fiți atenți ce brand-uri de telefoane cumpărați.

Concluzie

Securitatea smartphone-ului este la fel de importantă ca și protecția computerului. Așadar, trebuie să luați orice măsură pentru a vă asigura dispozitivele. Sperăm ca sfaturile date să vă fie de folos. Dacă aveți alte idei care să ajute înpotriva spionajului pe mobile, vă rugăm să le împărtășiți cu noi.

Parteneri