STAREA DE ALERTĂ, promulgată de Iohannis! Ce trebuie să respectăm din 15 mai

foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 15 mai a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (PL-x 251/13.05.2020).

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri dimineața legea care reglementează instituirea stării de alertă în România. Legea care stabileşte restricţiile pentru starea de alertă a fost votată de parlamentari, miercuri seara, cu 258 de voturi „pentru”.

Tot vineri, Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel naţional şi a măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor în contextul situaţiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2 a fost publicată în Monitorul Oficial, potrivit Realitatea.

Hotărârea prevede instituirea stării de alertă pe teritoriul naţional pentru o perioadă de 30 de zile şi conţine o serie de reguli şi restricţii pentru a permite autorităţilor să lupte eficient împotriva riscului de răspândire a noului coronavirus.

Ce trebuie să respectăm din 15 mai

NU mai avem nevoie de declarație pe propria răspundere pentru deplasarea în interiorul localității.

Pentru părăsirea localității avem însă nevoie de un motiv întemeiat: deplasare în interes profesional, deplasarea în scop umanitar, activități agricole, comercializarea produselor agricole, îngrijirea sau administrarea unui imobil din altă localitate, elibererea de documente, deplasarea din alte motive justificate, îngrijirea unor persoane, asistență persoanelor, decesul unui membru al familiei, asistența medicală.

Mall-urile, școlile, barurile, cafenelele, terasele rămân închise.

Se deschid parcurile, dar locurile de joacă pentru copii rămân închise.

În spațiile închise este obligatorie purtarea măștii.

Parteneri