Suspectezi că te-ai infectat cu coronavirus? Iată cum poți să-ți protejezi familia

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19  crește vertiginos pe zi ce trece. Vestea bună este că 80% dintre pacienții infectați cu coronavirus au simptome mai ușoare, care se pot trata la domiciliu. Cum facți, însă, să nu-i îmbolnăviți și pe cei dragi? Iată ce vă sfătuiesc experții, în cazul în care suspectați că ați contractat virusul:

  • Dacă aveți posibilitatea, izolați-vă într-o cameră separată. Dacă acest lucru nu este, însă, posibil, atunci delimitați în încăperea comună o “zonă de carantină”,  în care să nu vă apropiați de ceilalți la mai mult de trei-patru metri.
  • Ideal ar fi ca membrii familiei care nu sunt încă infectați să se mute în altă parte – acasă la un prieten, sau o rudă sănătoasă, cu precauțiile de rigoare.
  • Nu luați mâncarea direct de la altcineva din mână, indiferent dacă farfuriile sunt acoperite. Persoana care are grijă de voi trebuie să vă lase proviziile în fața ușii închise, sau la marginea zonei de carantină desemnată. În plus, atât voi, cât și persoana respectivă,  trebuie să purtați măști de protecție și mănuși.
  • Curățați bine tot ceea ce atingeți.
  • Folosiți, dacă este posibil, o baie separată. În cazul în care acest lucru nu este posibil, încăperea trebuie dezinfectată foarte bine după fiecare utilizare.
  • Desemnați obiecte care să fie exclusiv pentru folosința voastră.  Trebuie să aveți farfuria voastră, lingura, furculița, telecomanda, telefonul vostru, ș.a.m.d. În niciun caz un alt membru al familiei nu trebuie să le atingă, pentru că virusul poate rezista mult timp și pe diverse suprafețe.
  • limitați contactul cu animalele de companie. Dacă stați cu familia și dețineți un cățel, sau o pisică, atunci animalul nu trebuie să fie lăsat în preajma voastră. Încă nu este cert dacă acesta riscă să se îmbolnăvească, dar este foarte probabil să poată răspândi virusul.

 

 

 

 

 

Parteneri