Sute de persoane la protestul din Piața Universității anti mască de protecție

Peste 200 de persoane au protestat sâmbătă în Piața Universității faţă de restricţiile impuse de autorităţi. Fără măști, fără distanțare fizică și încălcând regula adunărilor publice în condițiile stării de alertă, manifestanții și-au exprimat nemulțumirea față de măsurile luate de autorități, denunțând în special purtarea măștii. Și de data aceasta, Jandarmeria a trecut cu vederea ilegalităţile şi nu a dat amenzi, deşi chiar premierul a cerut măsuri mai dure.

Participanţii, unii cu copii alături, au criticat măsurile luate de autorităţi. Unii protestatari au agitat steaguri tricolore. Cei mai mulți nu purtau mască şi nu au respectat distanţarea fizică, astfel că s-au creat condițile unui potențial focar de infecție chiar în centrul Capitalei. Asta, în condițiile în care sâmbătă a fost înregistrat un număr record de noi cazuri de COVID-19 – 3.517, faţă de ultima raportare, în urma efectuării a 29.284 de teste la nivel naţional. În Bucureşti, conform Grupului de Comunicare Strategică, coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este de 2,39.

Psihiatrul Gabriel Diaconu a atras atenția la Digi24 că este foarte important modul în care îi tratăm și ne raportăm la cetățenii care protestează față de regulile pandemiei. „La momentul de față, oamenii care încalcă regulile sanitare încep să fie tratați ca cetățeni de rang secund. În psihologia maselor, presiunea socială creează extreme și extremismul creează incidente și incidentele duc la violență socială.

La momentul de față, să-i tratezi pe acești oameni că fiind de rang secund este o greșeală și se transformă într-un bulgare de zăpadă, pentru că și oamenii care poate că sunt încă sceptici, dar sunt dispuși să asculte, în momentul în care vor vedea pe acești oameni foarte vocali că protestează, vor empatiza mai degrabă cu ei decât cu ponderații sau cu oamenii care se conformează regulilor”, a explicat Gabriel Diaconu.

Parteneri