Trei seisme au avut loc în România într-o singură dimineață

În luna octombrie, în România au avut loc aproape 40 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2 pe Richter. Iar noiembrie a debutat cu trei seisme petrecute într-o singură dimineață. Trei cutremure slabe s-au produs luni dimineaţa în zona seismică Vrancea şi în regiunea Moldovei, cu magnitudini de 2,4, 3 şi 2,1 pe scara Richter, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INCDFP.

Primul seism, de 2,4 pe Richter, a avut loc la ora locală 3:32, în judeţul Vaslui, la adâncimea de 6 kilometri (km), iar epicentrul s-a aflat la 43 km Sud de Iaşi, 48 km Nord-Est de Bacău, 109 km Vest de Chişinău şi 155 km nord de Galaţi.

După aproximativ o jumătate de oră (3:58) s-a produs un nou cutremur, cu magnitudinea 3, însă în judeţul Vrancea şi la o adâncime de 100 de kilometri.

Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 72 km Est de Braşov, 88 km Nord-Est de Ploieşti, 105 km Sud de Bacău, 120 km Vest de Galaţi, 121 km Vest de Brăila şi 140 km Nord de Bucureşti.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INFP apreciază că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100
Astfel, cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului de Fizică Pamântului, precizează că nu avem de ce să ne îngrijorăm de numărul de cutremure care se vor produce în următorii ani.

”Aceste cutremure de suprafață, din zona Vrancea, din care face parte și județul Vaslui, nu sunt periculoase. Oricum am mai declarat că nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040. Vor fi multe cutremure din acestea mici, am mai avut acum câteva săptămâni și o să mai avem. Nu au nici o relevanță, deoarece cutremurele vrâncene sunt periculoase când au 7- 8 grade pe scara Richter.”, a declarat Mărmureanu.

Parteneri