Veşti bune pentru părinţi. Vor putea sta acasă cu copiii şi după 15 mai

Părinţii vor beneficia de zile libere plătite pentru a-şi supraveghea copiii şi din 15 mai. Măsura e inclusă în proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 30/2020, adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, miercuri, cu unanimitate de voturi, potrivit Mediafax.

După ce va intra în vigoare, legea va permite părinţilor să ceară zile libere plătite de la angajator până la încheierea anului şcolar.

Teoretic, în structura anului şcolar intră şi vacanţa de vară, însă deputatul UDMR Éva-Andrea Csép, unul dintre iniţiatorii amendamentului, ne-a explicat că măsura va fi valabilă până la încheierea cursurilor şcolare din semestrul doi.

Poate te întrebi dacă o astfel de măsură nu există deja în legislaţia în vigoare. Potrivit Legii nr. 19/2020, părinţii beneficiază de zilele libere pentru supravegherea copiilor pe perioada suspendării cursurilor şcolare, nu doar pe perioada stării de urgenţă.

De zilele libere plătite beneficiază părinţii cu copii de până la 12 ani şi părinţii cu copii cu dizabilităţi de până la 18 de ani. Noile prevederi vor extinde măsura şi pentru părinţii ce au copii cu dizabilităţi de până la 26 de ani.

Zilele libere plătite se acordă dacă munca de acasă sau telemunca nu sunt posibile. Conform estimărilor, cel puţin un milion de părinţi cu copii mai mici de 12 ani ar putea beneficia de ajutorul de la stat de 75% din salariul de bază pentru fiecare zi liberă, dar nu mai mult de echivalentul pe zi al 75% din câştigul salarial mediu brut.

Parteneri